… pentru că sigur o să auziți de ea în curând.

Inițial vroiam să fac un post mai scurt despre o singură melodie de-a domnișoarei Ware, doar că după research am zis că merită neapărat mai mult de atât. Sunt artiștii aia despre care pur și simplu ești sigur că vor ajunge departe, știi? Și nu oricum, ci făcând exact ceea ce știu ei să facă cel mai bine. Atunci nu ai nicio problemă dacă video-urile lor prind milioane de vizualizări pe youtube, pentru că știi că merită.

În cazul lui Jessie Ware ceea ce știe ea să facă cel mai bine este să își unduiască vocea pe niște electro R&B, cu ceva pe ici pe colo care să îl facă să sune puțin indie și să te facă să nu te simți prea vinovat că îți place. Până la urmă, asta fac și The XX, nu? Doar că ei construiesc o muzică cu basul și beat-urile mai dark, pe când instrumentalurile lui Jessie sunt ceva mai jucăușe, potrivite cu urcările și coborârile vocii ei. Asemănarea cu The XX o să o vedeți cel mai bine în piesa de mai jos, un duo cu Sampha (vocea din SBTRKT), lansat de Young Turks, tocmai casa de discuri a trioului. Poate Valentine de Valentine’s Day e puțin clișeu, dar uitați asta, piesa e superbă. Singura ei problemă e că e așa de scurtă.

Cariera ei a început ceva mai înainte de melodia asta, dar nu cu mult. Jessie nu se prea gândea serios la muzică, deși făcuse o școală pe unde trecuse Florence Welch și unde fusese colegă cu Felix White de la Maccabees și Jack Peñate. Doar că cel din urmă a luat-o ca backing vocal la niște concerte și apoi i-a făcut cunoștință cu SBTRKT. Au urmat niște colaborări în 2010 și apoi Jessie a început să lucreze la propriile ei piese.

Primul single a fost Strangest Feeling, care nu e chiar așa de impresionant. Apoi a urmat însă Running, single-ul care de fapt a adus-o în atenția publică. În videoclipul de mai jos look-ul foarte Sade se potrivește perfect cu vocea senzuală a lui Jessie Ware, toată melodie fiind învăluită într-un vibe 80′ R&B. E clar că Jessie e un smooth operator.

Și ajungem la single-ul despre care vroiam să scriu inițial și pe care îl ascult pe repeat zilele astea, 110%. Melodia debutează destul de ciudat, cu constrastul dintre imaginile si muzica foarte însorite și vocea groasă din sample. Comentariile de pe youtube m-au lămurit că e vorba de un sample din Big Pun, cu versul său “carvin’ my initials on your forehead” din The Dream Shatterer. Nu știu exact de ce a făcut Jessie alegerea asta, însă melodia schimbă înțelesul cuvintelor, care își pierd furia unei replici dintr-o melodie de gangster rap și îmi aduc aminte de “I carved your name across my eyelids” a celor de la Arcade Fire. Ce urmează este o melodie foarte feel good, vibrantă (de la basul cu un sunet subacvatic) și plutitoare (de la vocea lui Jessie). 110% awesome.

Jessie Ware se plânge că dansează singură, dar sincer nu văd cum se poate întâmpla asta.

Poze luate de aici și aici.