Încerc să-mi dau seama de ce nu am ascultat Fiona Apple până acum. O fi pentru că o cheamă Apple și-mi amintește de compania mamut cu același nume, aia producătoare de iPod-uri, iPad-uri și alte i-uri, iar eu sunt anti-Apple? Nu. Pentru simplul fapt că, de fapt, nu sunt anti-Apple. Atunci?

Din două motive, am realizat: 1. Oricând și oriunde citeam despre ea îmi părea că-i un fel de Regina Spektor (și chiar cred în continuare că au ceva puncte în comun, muzical vorbind) și ascultând deja Regina Spektor nu mai aveam chef să ascult încă o Regina Spektor. Să nu înțelegeți greșit, îmi place Regina Spektor (bine, mai puțin ultimul ei clip, dar asta doar fiindcă-mi dă impresia că seamnă cu Miley Cyrus fizic, ceea ce nu poate fi de bine), doar că eu mă plictisesc repede când vine vorba de a asculta același lucru over & over again.  2. Fiindcă știam că Fiona Apple cântă de ceva vreme și, deci, mi-ar fi fost greu să recuperez toată muzica care ar trebui ascultată (are 4 albume lansate deja). Asta se numește lene, știu. Dar eu așa funcționez, îmi pierd interesul dacă știu că artistul nu-i nou, doar fiindcă am mult de recuperat când încep să ascult. Probabil de aia îmi place să descopăr muzică nouă mai degrabă, că-i mai ușor să ascult un band încă de la început și să dedic timp și atenție fiecărui album lansat, pe rând.

But not anymore. Fiona a lansat cel mai recent album al său chiar anul ăsta și – slavă zeilor alternativi – am avut curiozitatea de a trece prin el. Am descoperit că-i foarte mișto, dar ceea ce m-a convins cu adevărat a fost piesa & clipul Every Single Night. Piesa-i foarte frumoasă, versurile incredibil de curate. E despre gânduri și lupte care se dau în capul nostru în fiecare noapte. De unde și clipul care-i plin de moluște, făcând – presupun și eu – o paralelă cu gândurile care se târăsc/acaparează ca niște tentacule și alte blabla-uri dintr-astea. Faza e că mie-mi plac blabla-urile astea. Și clipul e atât de bizar, încât m-am îndrăgostit de el încă de la prima vizionare. Și Fiona, oh, Fiona-i o simpăticiune de artist.

Videoclipul piesei a fost regizat de un nene Joseph Cahill, iar compoziția e chiar primul single lansat de pe acest album care se cheamă – și aici fiți atenți la lungime  – The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do. Cum să nu-ți placă cineva care pune un nume matusalemic celui mai recent material discografic pe care-l lansează? O să presupun că voi ați ascultat/ascultați deja Fiona Apple, deci congrats, iar dacă nu, păi zic să începeți chiar cu piesa asta.