Ah, nu credeam că-i posibil, dar Amanda Palmer reușește să mă facă să o plac mai mult decât înainte. Mereu surprinzătoare, ea de felul ei așa.

Dacă mai țineți minte scandalul ăla, când The Flaming Lips au scos o piesă în colaborare cu Erykah Badu, însă aceasta nu apucase să vadă varianta finală (prea nudă) a clipului înaintea lansării sale, ei bine, aflați că a apărut și Amanda Palmer în povestea asta. Erykah Badu a făcut o mică criză, s-a descărcat prin media că n-a văzut editarea finală (că-i prea porn, că apare sora ei în clip, de fapt, și lumea nu înțelege asta, că nu știu cum), clipul a fost retras (bine, vorba vine “retras”, că ce se întâmplă pe net, rămâne pe net) și cam atât. Dar azi, m-am bucurat să aflu că The Flaming Lips a reeditat atât piesa, cât și clipul cu Amanda Palmer în rol principal, de data aceasta. Și cum Amanda e o nebună, o anacronică, o tipă căreia îi place să parodieze vedete de plastic, o curajoasă care abordează orice tip de subiecte ori o bipolară căreia nu-i plac trădătorii, nu mă mir că a zis da. Și s-a dezbrăcat.

Deși a trecut perioada în care ascultam cu frenezie The Dresden Dolls, n-aș zice nici acum nu unui concert de-al lor. Bine, e discutabil dacă o să fie un concert The Dresden Dolls sau doar un concert Amanda Palmer, că văd că au un obicei foarte prigoano-bahmuțenesc de a se tot despărți/reuni. Da’ nu contează. Să existe, asta-i important.

Cât despre piesă, The First Time Ever I Saw Your Face e o compoziție de un lirism foarte mișto. Bună de ascultat în momente de nostalgie cauzată de iubiri tâmpite. Dintr-alea de care avem cu toții, știți și voi prea bine. Încă nu m-am hotărât dacă combinația audiovizuală propusă de Flaming Lips, care implică cantități mari de nuditate, chiar dacă-i vorba de una artistică, e cea mai bună, însă sunt destul de convins când vine vorba de alte capitole. Ca audio, îmi place mai mult varianta cu Amanda Palmer, de exemplu. Are o voce mai puternică, pe care o apreciez mai mult, probabil de aceea. În schimb, ca vizual, mi se pare mai bun clipul filmat cu Erykah Badu. Acum ce să-i faci, dacă fata n-a vrut, n-a vrut.

Voi încheia ex abrupto, zicând că Amanda Palmer se potrivește cu piesa asta așa cum over-sharing-ul se potrivește cu Facebook, adică cum nu se poate de natural. Cheers to that.

The Flaming Lips and Amanda Palmer – The First Time Ever I Saw Your Face from Delo Creative on Vimeo.