YoungDreams_article

În limba norvegiană “Eu” se scrie “Jeg”.

Atât. V-am zis că-i o lecție scurtă, ce naiba.

 

Norvegia-i cunoscută ca țara fiordurilor, știți cu toții asta. Însă, fiordul fiind o treabă ușor, cum să-i zic mai bine, ah, da, împământenită, nu prea au avut săracii cum să exporte asta mai departe altfel decât printr-o simplă parte componentă a brand-ului de țară. Dar nu-i bai, căci au multe alte chestii numa’ bune de export cum ar fi, știți voi, muzică.

Așa se face că există Young Dreams, o trupă care se învârte prin dream-pop (cum altfel?) din când în când scuturat de violența unei chitare sau a unui synth, mai beat așa de felul lui. Cred că-i o chestie nordică. Nu știu, da’-mi place. Bine, ei merg până-ntr-acolo încât să susțină că muzica lor e symphonic trance pop psychidelia și alți termeni dintr-ăștia dubioși. E ok, orice ați fi, vă primim călduros în viața noastră.

Faptul că în 2011 au scos o minunăție de single, carevasăzică Young Dreamsa fost un semn bun. Să nu mai zic că au pribegit-o ei independent cât au putut, după care au fost luați sub aripă de ăștia mișto de la Modular. Era deja din ce în ce mai clar că-s de urmărit. Lucru confirmat ceva mai târziu prin lansarea altui single la fel de dulce ca și primul. Fog of War pe numele lui întreg.

Însă, pentru mine, concretizarea absolută a faptului că-s un band mișto a venit odată cu lansarea celui mai recent single, First Days of Something. E un cumul de factori aici. În primul rând, piesa-i teribil de ascultabilă. Secondly, are un videoclip care poate fi ușor confundat cu un scurtmetraj câștigător la-nu-știu-ce-festival pentru joaca de-a interacțiunea cu oamenii prezentată prin ochii unui tânăr angoasat. Bine și ar mai fi ceva, probabil fiindcă-i știu din Norvegia, întreg clipul îmi fute – la modul plăcut, vreau să zic – niște reminiscențe din Oslo, August 31st, o simpăticiune de film pe care l-am savurat cadru cu cadru la momentul oportun.

Ah, și să nu uit. Ieri și-au lansat oficial albumul de debut, Between Places, pe care puteți (pentru un timp limitat probabil, așa că băgați mai mult spor) să-l dezbrăcați sunet cu sunet în intimitatea căștilor voastre fie pe SoundCloud, fie pe YouTube. Sunt 9 piese. E păcat de Dumnezeu s-aveți timp de 9gag, dar să n-aveți timp s-ascultați 9 piese frumoase ca astea. Pă bune.