De multe ori mi-am pus probleme legate de scena indie românească, nu neapărat legat de calitate trupelor, ci de numărul parcă prea mic de formații noi care apar. Așa că am fost foarte fericit luna asta când am dat peste câteva formații (destul de) noi, care au scos piese îndeajuns de mișto încât să mă facă să vreau le văd live.

Mă refer la SoNaked, pe care din păcate i-am ratat când au cântat în Control acu câteva săptămâni, care au scos single-ul Pe lună. Pe care am recunoscut vocea de la Blister Blue, trupă de la care de altfel știu o singură piesă și care (cred că) nu mai există. Mă refer și la Eyedrops, care au scos La mal de apă, alături e Bass Battle. De ei mai auzisem la un eveniment DOR și deja îmi plăcea a lor Dance your way out. Apreciez că ambele trupe au scos piese în română, care mai și sună bine.

Nu uit nici de Moebius, pe care i-am văzut live în ultima ediție a chestiei ăleia pe care începuse să o facă marțea Control-ul. Am vrut să îi văd neapărat după ce am văzut înregistrarea asta a lor din Panic. Înarmați cu destule chitări cât pentru un mic batalion și cu beat-urile care să le țină spatele, Moebius au cântat vreo oră de rock foarte mișto, chiar surprinzător de mișto pentru o formație care (cred că) era la al doilea concert. Le mai trebuie doar câteva riff-uri mai catchy și viitorul sună tare bine. A, și poate mai lucrează la conversațiile dintre piese.

I-am lăsat pe final pe Rubik’s Cube, pentru că despre ei am ceva mai multe de zis. Sunt patru băieți care vin din Timișoara și care au pus de o formație în 2011. Ce îmi place foarte mult la descrierea lor este partea în care menționează că pentru o scurta perioadă chitaristul Alex Reisz a renunțat la trupă pentru educație. Nu e deloc rock’n’roll chestia asta, dar tocmai asta apreciez. Așa e viața reală: mai ai o licență, mai crești un copil, mai ai grijă de ferma bunicilor, nu poți să fii o vedetă rock 24/7.

De ei mai auzisem înainte, ca deschidere pentru The Amsterdams sau Kumm, dar nu îmi trecuse prin boxe nicio piesă. Zilele trecute însă am primit un link cu noul lor video, pentru single-ul Mildred Charm. N-aș putea spune că înțeleg exact ce se întâmplă în videoclip, dar, în orice caz, e interesant. Despre piesă însă pot să vă spun fără dubii că îmi place. Tot că îmi place pot să vă spun și despre EP-ul lor, pentru că Rubik’s Cube le-au luat-o înainte colegilor lor de scenă și au scos un album. Everything’s A Race are 6 piese și puteți să îl ascultați mai jos și să îl cumpărați de pe bandcamp.

Muzica lor e un indie pop cu chitări, cu efectul ăla de parcă ar fi ștearsă puțin de soare. O atmosferă care parcă vine dintr-un vis, cam cum e ultimul album Unknown Mortal Orchestra. Dar dacă UMO au o oarecare melancolie în spate (care, sincer, pe mine mă plictisește puțin), Rubik’s Cube sunt ceva mai plini de viață în cântecele lor. Sună cam ca drumul către mare, pe autostradă, cu soarele în ochi. În plus, mi se pare că melodiile lor s-ar potrivi în orice scenă muzicală, nu doar cea românească.

Tot în descriere scrie că lucrează la LP-ul de debut, așa că să le urăm spor în timp ce le ascultăm cântecele.