Îi mai țineți minte pe ăștia simpatici rău de-și zic Little Green Cars? V-am mai zis noi de ei la un moment dat – apar prin lista noastră de piese preferate de prin aprilie, cum ar veni – și chiar eram destul de entuziaști când vorbeam despre ei.

Ei bine, entuziasmul ăla nu numai că s-a întors, dar a și înflorit în noi mai ceva ca un eseu despre poezia modernistă scris la bac în ultimele 5 minute. Și asta fiindcă au scos un clip nou. Și nu orice clip, ci tocmai unul la My Love Took Me Down To The River To Silence Me, piesă teribil de frumoasă.

Iată-mă, deci, în timp ce mă gândesc dacă și cine căcat își mai duce iubirea să o înece în râu în ziua de azi și, mai ales, ce faci dacă nu ai un râu la dispoziție, când îmi amintesc de începutul din Nights of Cabiria, fix acea scenă în care Giulietta Masina e împinsă într-un râu tocmai de viitorul soț. Jumătate de oră de stream of consciousness mai târziu, timp în care mi-a zburat prin minte tot filmul, mi-am amintit și de finalul filmului, final care, pentru minte, intră cu siguranță în top 10 cele mai mișto finaluri de filme, vă zic. Evident, m-am trezit cu un zâmbet tâmp pe față, că altfel nu se putea și am început să ascult piesa asta over and over again.

nights of cabiria

Sunt destul de sigur că dacă Fellini ar fi putut să o asculte, ar fi pus-o pe soundtrack-ul filmului, căci fiecare vers se potrivește și e legat de povestea Cabiriei, personajul jucat de Giulietta Masina, mai ceva ca lacătele de podurile îndrăgostiților.

Și dacă ascultați asta, nu uitați să treceți prin tot albumul de debut Little Green Cars, Absolute Zero, pe numele lui complet. Mai ales prin Harper Lee, Big Red Dragon sau The John Wayne. E un material muzical grozav, pe cuvânt.