Vistapromar
Nu, îmi pare rău, Sunday Mood-ul de azi nu e despre Crăciun. De fapt, nu e nici măcar despre iarnă. Sunt în Brazilia și mi-e ușor imposibil să am un Christmas mood dintr-ăla autentic, așa că va trebui să acceptați un sunday mood cu și despre soare, nisip, ocean. Dintr-astea.

Și știu că încă nu v-am recomandat nimic mișto de ascultat de pe aici și-mi pare destul de rău că de abia acum fac asta. Probabil că nu-i cel mai bun moment, adică chiar acum înainte de Crăciun, când mulți dintre voi sunteți în mood-ul ăla de Crăciun, bând pe undeva vin fiert și făcând glume cu Hrușcă sau Fuego (mi-e doar de glumele cu Hrușcă și Fuego, da). E primul an în care nici măcar nu-mi dau seama că-n câteva zile e Crăciunul, fiindcă cele 30 de grade de afară nu prea mă lasă să cred asta. Totodată e primul an în care nu văd zăpadă deloc în perioada asta și tot primul an în care nu mănânc sarmale, piftie și salată boeuf în perioada asta (și șaorma, dar șaorma nu se pune, deși mi se pare o idee bună ca șaormeriile să scoată un sortiment nou de șaorma, șaorma cu scorțișoară, ediție specială de Crăciun).

Așa. Unde eram. Da. Muzică.

Artistul meu brazilian preferat de până acum e un tip, Silva îi zice, care cântă un indie-pop destul de mișto. A lansat recent un album de zile mari (și călduroase), Vista pro mar se numește (Ocean View, dacă preferați traducerea în engleză), album care a fost primit destul de bine de ascultători, în general (iTunes Brazil l-a numit cel mai bun album din 2014 aici, de exemplu), ascultători printre care mă număr și eu. Partea frumoasă e că puteți să ascultați întregul album chiar acum și chiar aici:

Și e mișto că-ncepeți chiar cu Vista pro mar, care – încă nu sunt sigur – s-ar putea să fie și piesa mea favorită de pe album. Oricum, nu vă opriți numai  la ea, căci materialul său e ofertant din punctul ăsta de vedere. Încercați și É Preciso Dizer sau Janeiro. De fapt, încercați tot albumul. Hai că-i ok, sacrificați 11 colinde și în locul lor ascultați-l pe Silva. O să vă placă, chiar dacă-i în portugheză și nu înțelegeți. Eu știu cel mai bine, că nici eu nu înțelegeam nimic când am început să-l ascult. Iar dacă vă place, încercați și celelalte piese, de pe EP-urile lansate înainte de albumul ăsta. Moletom – aia de mai sus, adică – e destul de mișto și e o piesă mai veche de fel.

Iar dacă nu vă place iarna, cu atât mai bine. Ascultați-l pe Silva și aveți vară-instant, zău de nu.

Bonus: nu știu dacă știți, dar și brazilienii au manelele lor. Însă la ei genul ăsta de muzică se numește funk (nu, nu e acel gen de funk). O să revin pe tema asta, că-i interesant (serios, chiar e), însă până atunci luați un mic preview de aici.