Laptop

Suntem într-un colț al unei camere semi-întunecate, într-un loc nedefinit geografic, pe un raft de bibliotecă care s-ar putea afla totuși undeva în România, dacă ne luăm după bibelouri și milieuri, dar nu putem ști sigur, un raft într-atât de prăfuit, încât zici că s-a dansat trei zile și trei nopți pe lângă el, ceea ce, de fapt, s-a și întâmplat.

Trei cărți tocmai se trezesc după un party nebun de revelion la care a fost invitată toată biblioteca, party nebun care a durat trei zile și trei nopți (și asta fără să punem la socoteală și after-ul), iar acum își întind puțin coperțile care au un miros puternic de tutun (mai pregnant decât după o noapte obișnuită-n club, că doar party-ul de revelion nu e un party oareșicare), își beau cafeaua fără de care nu au cum să-și revină și discută despre așteptările pe care le au de la 2015.

Fifty Shades of Grey, volumul I, ediție în limba englezăFrate, eu în 2015 vreau să mă citească cel puțin 10 persoane pe lună, ceea ce n-ar fi greu, că-s ușor de citit, ce naiba. Asta-i rezoluția mea pe 2015.

Modern German Grammar: A Practical Guide, ediția a douaEu sper doar că anul ăsta, spre deosebire de anul trecut, măcar o persoană o să învețe germana cu mine. C-au mai tot trecut oameni și m-au luat în brațe și-au zis că vor să mă împrumute. O persoană mi se pare o cifră fezabilă. Asta-mi doresc de la 2015.

A Brief History of Time, ediție nouă, care pare neatinsă: Băi, mă lăsați cu rahaturile voastre de “rezoluții”? “2015” oricum e un termen vag care se referă la anul solar, fără să ia în considerare elemente precum variația unghiului axei de rotație a Pământului în mod riguros. Un rahat. Eu nu-mi fac planuri pentru un rahat.

– Kafka, frate! S-a auzit vocea nesigură și proaspăt trezită a cuiva undeva din spate. Petrecem și noi sau ce naiba facem? E Metamorphosis and Other Stories, ediția scoasă de Penguin Classics. S-a trezit, a dat iar drumul la muzică, și-a pus niște vin în pahar și a început să danseze. E încă beat pulă.

 

Ilustrația-i furată de la Daniel Horowitz