Știți cum e când te întrebă cineva care-i piesa ta favorită sau albumul tău favorit. Greu, cum să fie. Și așa ne-a fost și nouă când am selectat piesele care au intrat în Top 50 SubAsfalt din 2014, top pe care o să-l cunoașteți cât de curând. Însă până atunci trebuie să faceți cunoștință cu piesele care aproape au trecut linia, dar nu chiar. Adică cele pe care n-o să le vedeți în top, dar pe care sperăm că n-o să le uitați undeva în 2014 și o să vă mai jucați cu ele din când în când, căci sunt frumoase și ar fi păcat să nu.

 

Twin Shadow – To The Top

Suspectăm că George Lewis Jr., adică Twin Shadow, știa că n-o să ajungă în Top 50 SubAsfalt când a lansat piesa asta anul trecut, că prea ne cântă despre cum să go back to the top. Dar nu-i nimic, dacă toate piesele de pe următorul său album – Eclipse cică se numește și va fi lansat cândva prin martie – se înfrățesc prin același sound specific anilor ’80, este clar că-n 2015 Twin Shadow are toate șansele chiar să facă parte din top pe bune.


 

Circa Waves – Young Chasers

Young Chasers e simplă, naivă și rocknroll. E nineteen forever într-un skatepark. E ora 6 dimineața, fugind după răsărit. E cea mai ieftină metodă sa te simti “young for only a heartbeat“.


 

Sylvan Esso – Coffee

Despre Sylvan Esso și albumul lor de debut din 2014 cu nume omonim tot am vrut să scriem pe parcursul anului trecut, că ni s-a părut un album foarte mișto care merită niște grame de alint, dar așa cum se întâmplă mereu, s-a dovedit că un an e, de fapt, un interval destul de scurt, care se duce al naibii de repede. Și așa se face că n-am mai apucat să le lăudăm albumul. Și nici în topul ăla mare pe care o să-l vedeți (și auziți) în curând n-au ajuns, dar nu-i nimic vă zicem acum și aici să-i ascultați, că-s mișto. Drept dovadă, vă dăm Coffee, probabil cea mai bună piesă a lor de până acum.


 

Shura – Touch

O poveste de dragoste cu synth, presărată cu nesiguranțe, oftaturi și o voce încărcată cu pasiune reținută. Singura dezamăgire e că nu zice, de fapt, “I only need you to be french with me”, ci “friends“. Poate schimbă la versiunea de album.


 

Lowell – The Bells

Am citit multe comentarii la întâmplare pe Internet despre cum Lowell e o Grimes wannabe și ni s-a părut nedrept, căci în afara faptului că împarte țara de orgine cu Grimes (adică Canada), altceva care să le lege, mai ales muzical, n-am găsit. Mitică, ține-te bine, căci o să afli, în sfârșit, de ce trag clopotele.


 

Sisyphus – Take Me

Sisyphus e proiectul în care s-au combinat vocea șoptită a lui Sufjan, rap-ul lui Serengeti și butoanele lui Son Lux. Însă Take Me naște nostalgie pură Sufjan Stevens. Nu e chiar ca în perioada în care făcea câte un album pentru fiecare stat, ce-i drept, dar e bună și varianta lui electro-sexuală.


 

The Dø – Despair, Hangover & Ecstasy

Când credeam că nu vedem nimic în 2014 de la The Dø, au apărut din senin spre sfârșit de an și au aruncat repede cu un bulgăre format din disperare, mahmureală și ecstasy în noi. Nu ne plângem, fiindcă am dat de câteva ori din cap ascultând piesa asta și probabil c-o să mai dăm, că-i greu să stai locului, când o vezi pe Olivia Merilahti, solista adică, dansând pe o pistă de avion ca și când, motiv pentru care piesa asta are un loc rezervat aici, în topul pieselor care n-au intrat în top.


 

Spiritualized – Always Together With You (The Bridge Song)

Always Together With You face parte din Space Project, un album cu piese compuse folosind sunete (mă rog, radiații electromagnetice interpretate) înregistrate de sondele Voyager în sistemul solar. Evident, space rock-ul Spiritualized s-a potrivit la fix. De fapt, albumul lor din ’97, Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space, descrie foarte bine piesa asta. E ca o plutire romantică prin spațiu, din ce în ce mai aproape de Soare. Probabil că nu s-ar termina prea bine, dar drumul sună minunat.


 

José González – Every Age

Piesa asta-i din afara atmosferei, din afara Universului, și, se pare, din afara topului nostru. E atât de frumoasă, încât zici că nu-i de pe lumea asta, așa că n-am putut accepta s-o lăsăm să ruginească și să fie uitată-n 2014. E bună pentru orice timpan și, mai ales, pentru orice vârstă.


 

Action Bronson – Easy Rider

Ride on, Action, ride on.

 

Am făcut și un playlist cu toate 10, în caz că vreți să le mai ascultați o dată.