De două săptămâni eram cu tab-ul cu Web deschis, undeva între nu-i rea și o să îmi astup urechile cu clei ca să nu mai ascult vreodată altceva. Știți cum e. Dar m-am prins ce lipsea: piesa asta trebuie ascultată neapărat tare, preferabil la căști. Poate descrierea – this is a record made to be played loudly – ar fi trebuit să îmi dea de gândit.

Dacă o asculți la volumul cu care dai play și la vine-ul ăla în care un tip folosește o pisică drept pălărie (Pe bune acum, la asta te uiți, în halul ăsta a ajuns viața ta? Unde ai făcut pasul greșit? Toți aveau atâta încredere în tine când ai terminat liceul) atunci o să auzi prima piesă pe care Thee Oh Sees o lansează de pe noul lor album, Mutilator Defeated At Last. Care sună cam la fel ca celelalte piese Thee Oh Sees (e un moment bun să menționez că nu știu decât vreo trei), cu niște riff-uri mișto, cu un bas care duce greul și cu niște vocals puțin difuze.

Dacă, în schimb, îți pui căștile și asculți la un volum la care lumea devine un screen-saver, zidurile cad în jur și Web devine o alergătură prin catacombe. Am căutat un videoclip cu niște catacombe, dar nimic nu se potrivea, așa că va trebuie să vă imaginați că toba e ritmul pașilor, basul e ritmul inimii, zgomotele pe care nu te așteptai să le auzi vin din chitară, iar vocea, ei bine vocea nici nu vreți să știți a cui e.

Sunt pe jumătate sigur că exact asta era intenția piesei. Adică, serios, casa de discuri se cheama Castle Face Records și au mai avut o piesă numită Minotaur.

 

 

Încercând să mai aflu câte ceva despre formație, am ajuns pe un forum de chitariști, unde se dezbătea care e detaliul secret care îl face pe basist să sune ca un basist, deși cântă la o chitară. Nu că aș fi înțeles despre ce e vorba. Oricum, fiecare avea câte un răspuns diferit de care era foarte sigur, apoi un tip a venit și a zis că Thee Oh Sees ar trebui să se lase, că sunt niște hipsteri care nu aduc nimic nou, și că oricum trupa lui e mai tare, iar la final au mai fost câteva răspunsuri. Ce voiam să vă spun, de fapt, e că am dat acolo peste live-ul ăsta care mi se pare mega badass și că o să mă pun pe ascultat.